PIA NEWS & ARTICLES
Projects
BARN HOUSE

Blog | Date: May 10, 2017

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’first’]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/StreyArchitects_BarnHouse-300×235.jpg’ attachment=’3806′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px,0px,25px,0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/StreyArchitects_BarnHouse5-138×300.jpg’ attachment=’3807′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_three_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


Strey Architects


Project Architects:

Friedrich Strey & Marisa de Swardt

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’largeh1′]

BARN HOUSE

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’titleright’]
Pretoria Institute for Architecture
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


Southdowns Dairy Farm Estate is part of a 100 year old dairy farm just south of Irene, Pretoria. The architectural guidelines consequently requires a ‘farm’- or ‘Old Transvaal’ style aesthetic, which was interpreted in a contemporary way by Strey Architects.

The vision of the architects were three fold: To show that one can be sustainable even in the city, to experiment with different materials & building methods, test the capacity of unskilled labour, recycle & reuse existing materials, and thirdly use the building as office & marketing material

The main house consists of a ‘barn type’ structure of rusted steel portal frames, precast concrete floors & non-loadbearing LGSF walls. Sheet metal clad ‘sheds’ accommodates the garages, also doubling as steel- & woodworking workshops. The South of which is constructed of a Light Gauge Steel Frame (LGSF) construction only & the North of a timber frame and Structural Insulated Panels (SIPs). The entrance, staircase and access to the cellar are housed in a recycled brick & reinforced concrete ‘silo’, in keeping with a typical farmstead, with precast reinforced concrete cantilever stair treads.

Some passive and sustainable design principals are a lap pool to the North of the barn, acting as a passive cooling device in summer, rain water harvesting for domestic water use, PV panels for independent electricity, natural gas for cooking and space heating, solar water heating with natural gas backup and thermal insulation and double glazing appropriate to the local climate to name a few.
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][/av_section]

SHARE THIS POST
// RELATED CONTENT

Projects

Die Klubhuis

Projects

House Howell

Projects

Spine Wall House

Projects

Two Floating Boxes

Projects

House on a Hill #3

Projects

House Van Der Westhuizen

Projects

Lucky Bread - Mall of Africa

Projects

I˚Cat Environmental Solutions

Projects

Welcome Centre

Projects

Medical Centre Die Wilgers

Projects

AFRICA DRAWN : one hundred cities published by_DOM Publishers_ Berlin

Projects

Wilde Sering

Projects

TriBeCa - Mall of Africa

Projects

STORTEMELK HYDROPOWER PROJECT

Projects

HOUSE VAN DYK

Projects

THE LAST GLASS HOUSE

Projects

HOUSE ROOKE

Projects

HOUSE NIEUWENHUYS

Projects

PATTERN STORE

Projects

Department Environmental Affairs

Projects

EDUPLEX CENTRE

Projects

LINK HOUSE

Projects

HOUSE NEL

Projects

TUKS MINING STUDY CENTRE

// GET NEW POSTS VIA EMAIL
// ALL NEWS
// FEATURED NEWS
// FOLLOW

// GET IN TOUCH

// RENT OUR BOARDROOM

// VISIT OUR ONLINE STORE

// LOCATION

273 Tram street, 
Nieuw Muckleneuk,
Pta

// CONTACTS

// FOLLOW

Become a member

Membership is open to all registered professional architectural practitioners or those who are eligible for registration with the South African Council for the Architectural Profession (SACAP).

The benefits of membership are vast and valuable!

Have any questions?
// SEARCH

Search our Website

Array ( ) BREAK Array ( )
// SEARCH
Select the Specialities you wish to search