PIA NEWS & ARTICLES
Projects
Two Floating Boxes

Blog | Date: August 30, 2017

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’first’]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/08/twofloatingboxes02.jpg’ attachment=’4387′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px,0px,25px,0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/08/twofloatingboxes04.jpg’ attachment=’4388′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_three_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]
[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


Drew Architects


Project Architects:

Andrew Payne

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’largeh1′]

TWO FLOATING BOXES

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’titleright’]
Pretoria Institute for Architecture
[/av_textblock]

[/av_one_fifth]
[/av_section]

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]
[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]
The clients, a young family of 6, were looking for a modern, simple and understated, yet striking home to meet their unique aspirational and functional requirements.

The homeowner, a motor enthusiast, was looking to be able to display, work on, or clean his vehicle collection in complete privacy from the street and golf course but at the same time afford him the

opportunity to view and enjoy views of his passion from within the privacy of his home. The concept of the motor court was born and became the founding design principle of this home. The design then evolved around the motor court, taking into consideration the access, solar orientation, the incredible views and the specifics of the client’s brief.

The architectural approach of the practice is evident within this design: simple, honest, timeless architecture connected to nature and characterized by a few lines, softened by warm, natural materials, colours, textures and lighting.

This home is characterized by two floating boxes of predominantly bedroom suites, which appear to hover over the ground floor planes; reminiscent of modernist masters such as Mies van der Rohe in form and contemporary Brazilian masters such as Marcio Kogan in materiality.  Solid hardwood cladding and sliding screens provide softness, texture, warmth and contrast, whilst also providing privacy and protection from the prevailing winds on the two public, more exposed facades of the building. A monochromatic approach to colour provides a simple, muted canvas which creates the opportunity for subtle contrasts between natural timber and off-shutter concrete.

The kitchen takes pride of place between garden and feature pond, connected to the main living spaces and facing swimming pool, garden and view. Main suite and main living space both take advantage of the incredible views, and the pool pavilion is raised to capitalize on its vantage point, intentionally situated on the very highest part of the site.

Design principles carry through the interior and landscape of the home, reinforcing the vision, making for a more coherent, complete and uncompromised composition.

We believe this home demonstrates sound design principles, is an appropriate and contextual architectural response to site, client’s unique brief, function and aspiration. Furthermore, we believe the design vision has been very successfully translated through the architectural and construction process, every decision filtered through the intention from concept planning right through to the finest of interior detailing and even landscaping.
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth]
[/av_section]

SHARE THIS POST
// RELATED CONTENT

Projects

Die Klubhuis

Projects

House Howell

Projects

Spine Wall House

Projects

House on a Hill #3

Projects

House Van Der Westhuizen

Projects

Lucky Bread - Mall of Africa

Projects

I˚Cat Environmental Solutions

Projects

Welcome Centre

Projects

Medical Centre Die Wilgers

Projects

AFRICA DRAWN : one hundred cities published by_DOM Publishers_ Berlin

Projects

Wilde Sering

Projects

TriBeCa - Mall of Africa

Projects

STORTEMELK HYDROPOWER PROJECT

Projects

HOUSE VAN DYK

Projects

THE LAST GLASS HOUSE

Projects

HOUSE ROOKE

Projects

HOUSE NIEUWENHUYS

Projects

PATTERN STORE

Projects

BARN HOUSE

Projects

Department Environmental Affairs

Projects

EDUPLEX CENTRE

Projects

LINK HOUSE

Projects

HOUSE NEL

Projects

TUKS MINING STUDY CENTRE

// GET NEW POSTS VIA EMAIL
// ALL NEWS
// FEATURED NEWS
// FOLLOW

// GET IN TOUCH

// RENT OUR BOARDROOM

// VISIT OUR ONLINE STORE

// LOCATION

273 Tram street, 
Nieuw Muckleneuk,
Pta

// CONTACTS

// FOLLOW

Become a member

Membership is open to all registered professional architectural practitioners or those who are eligible for registration with the South African Council for the Architectural Profession (SACAP).

The benefits of membership are vast and valuable!

Have any questions?
// SEARCH

Search our Website

Array ( ) BREAK Array ( )
// SEARCH
Select the Specialities you wish to search