PIA NEWS & ARTICLES
Projects
THE LAST GLASS HOUSE

Blog | Date: May 11, 2017

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’first’]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/THOMASHOFF-005-300×235.jpg’ attachment=’3867′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px,0px,25px,0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/THOMASHOFF-004-1-138×300.jpg’ attachment=’3869′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_three_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


THOMASHOFF + PARTNER ARCHITECTS


Project Architects:

Karlien Thomashoff

Rozanne Samouris

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’largeh1′]

THE LAST GLASS HOUSE, WESTCLIFF

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’titleright’]
Pretoria Institute for Architecture
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]
“The last Glass House” is situated on the rocky outcrop of the Westcliff Ridge, with a view to the west,  through existing electricity pylons, over a valley, with Auckland Park and Melville in the background.

The brief was simple: A dwelling for an artist: a Bedroom Suite with an en-suite Bathroom, Kitchen, Dining area, Lounge area, Study area, and a Guest Room facility. Ancillary facilities include a swimming pool, Staff Quarters, and Storage.

The design is inspired by the rich history of Johannesburg – the goldmines and its industry, the essential functionality of the industrial buildings in central Johannesburg. A key characteristic is the use of mass-manufactured steel fenestration. Another element of inspiration was the galvanised steel electricity pylons located a few metres away from the site in a municipal servitude.

The site falls approximately 6 metres from East to West. The project was conceptualised as a series of interrelated spaces, defined by elements such as retaining walls, the horizontal planes of the terraces, and glass walls. Significant spaces contain major landscape     elements, such as a massive century old oak tree, the pool, a landscaped mass of natural grass, and a landscaped earth berm. These create a series of spaces or outdoor rooms integral to the landscape with various degrees of privacy. The top terrace becomes a threshold space, with pedestrian and vehicle entrance and parking. The main structure is situated on the intermediate terrace, a semi-private external space that contains the swimming pool and entertainment area. The bottom terrace to the West is the most private – the double volume Bedroom Suite opens onto the garden under a large oak tree.

The residential structure is 5m wide and 42m long, consisting of a single open plan space, that contains most of the required functional areas.  Hierarchies of privacy are obtained through vertical separation, by the use of a split-level configuration. To the North and South of the main structure, the Guest Room facilities and Staff Quarters are accommodated in re-purposed industrial shipping containers.
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][/av_section]

SHARE THIS POST
// RELATED CONTENT

Projects

Die Klubhuis

Projects

House Howell

Projects

Spine Wall House

Projects

Two Floating Boxes

Projects

House on a Hill #3

Projects

House Van Der Westhuizen

Projects

Lucky Bread - Mall of Africa

Projects

I˚Cat Environmental Solutions

Projects

Welcome Centre

Projects

Medical Centre Die Wilgers

Projects

AFRICA DRAWN : one hundred cities published by_DOM Publishers_ Berlin

Projects

Wilde Sering

Projects

TriBeCa - Mall of Africa

Projects

STORTEMELK HYDROPOWER PROJECT

Projects

HOUSE VAN DYK

Projects

HOUSE ROOKE

Projects

HOUSE NIEUWENHUYS

Projects

PATTERN STORE

Projects

BARN HOUSE

Projects

Department Environmental Affairs

Projects

EDUPLEX CENTRE

Projects

LINK HOUSE

Projects

HOUSE NEL

Projects

TUKS MINING STUDY CENTRE

// GET NEW POSTS VIA EMAIL
// ALL NEWS
// FEATURED NEWS
// FOLLOW

// GET IN TOUCH

// RENT OUR BOARDROOM

// VISIT OUR ONLINE STORE

// LOCATION

273 Tram street, 
Nieuw Muckleneuk,
Pta

// CONTACTS

// FOLLOW

Become a member

Membership is open to all registered professional architectural practitioners or those who are eligible for registration with the South African Council for the Architectural Profession (SACAP).

The benefits of membership are vast and valuable!

Have any questions?
// SEARCH

Search our Website

Array ( ) BREAK Array ( )
// SEARCH
Select the Specialities you wish to search