PIA NEWS & ARTICLES
Projects
House Howell

Blog | Date: October 25, 2017

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’first’]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/10/howell-rectg.jpg’ attachment=’5270′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px,0px,25px,0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/10/howell-1.jpg’ attachment=’5269′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_three_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]
[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


Deter Architects & Designers


Project Architects:

Pieter Breytenbach

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’largeh1′]
HOUSE HOWELL
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’titleright’]
Pretoria Institute for Architecture
[/av_textblock]

[/av_one_fifth]
[/av_section]

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]
[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]
Renovation of an existing home that was built in a style reminiscent of Cape Revival. The design is an introduction of Scandinavian and contemporary modern lines and their successful marriage to the existing structure.

The main aim was to maximise light ingress into the residence and the optimisation of height on what was previously an oppressingly low first floor ceiling height, through exposing the truss structure. In addition, changes in the plan focused on creating a natural flow of spaces in the public areas of the residence and a more intimate and private, apartment-like spaces in the generous bedrooms, where individuality is celebrated through personal style.
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth]
[/av_section]

SHARE THIS POST
// RELATED CONTENT

Projects

Die Klubhuis

Projects

Spine Wall House

Projects

Two Floating Boxes

Projects

House on a Hill #3

Projects

House Van Der Westhuizen

Projects

Lucky Bread - Mall of Africa

Projects

I˚Cat Environmental Solutions

Projects

Welcome Centre

Projects

Medical Centre Die Wilgers

Projects

AFRICA DRAWN : one hundred cities published by_DOM Publishers_ Berlin

Projects

Wilde Sering

Projects

TriBeCa - Mall of Africa

Projects

STORTEMELK HYDROPOWER PROJECT

Projects

HOUSE VAN DYK

Projects

THE LAST GLASS HOUSE

Projects

HOUSE ROOKE

Projects

HOUSE NIEUWENHUYS

Projects

PATTERN STORE

Projects

BARN HOUSE

Projects

Department Environmental Affairs

Projects

EDUPLEX CENTRE

Projects

LINK HOUSE

Projects

HOUSE NEL

Projects

TUKS MINING STUDY CENTRE

// GET NEW POSTS VIA EMAIL
// ALL NEWS
// FEATURED NEWS
// FOLLOW

// GET IN TOUCH

// RENT OUR BOARDROOM

// VISIT OUR ONLINE STORE

// LOCATION

273 Tram street, 
Nieuw Muckleneuk,
Pta

// CONTACTS

// FOLLOW

Become a member

Membership is open to all registered professional architectural practitioners or those who are eligible for registration with the South African Council for the Architectural Profession (SACAP).

The benefits of membership are vast and valuable!

Have any questions?
// SEARCH

Search our Website

Array ( ) BREAK Array ( )
// SEARCH
Select the Specialities you wish to search