PIA NEWS & ARTICLES
Projects
HOUSE VAN DYK

Blog | Date: May 11, 2017

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’first’]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/HouseVanDyk01NickandArne-300×235.jpg’ attachment=’3876′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px,0px,25px,0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_image src=’http://www.pia.org.za/wp-content/uploads/2017/05/HouseVanDyk02NickandArne-138×300.jpg’ attachment=’3877′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ custom_class=”][/av_image]

[/av_three_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]


Earthworld Architects


Project Architects:

Earthworld Architects

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’largeh1′]

HOUSE VAN DYK

[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=’titleright’]
Pretoria Institute for Architecture
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][/av_section][av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ id=” color=’main_color’ custom_bg=” src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” custom_class=”]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=’no_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” custom_class=’leftpadding’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]
In the hustle and bustle of a world devoid of any form of privacy, a house becomes more than a simple place to rest your head.

A home becomes one of our few sanctuaries.

Located on the edge of a dam in the popular Waterfall Country Estate in Midrand, House van Dyk walks a fine line between having both an introverted and extroverted nature.

Wrapped around a central courtyard, the design’s main focus was that of place making for a small family in the context of sweeping estate in one of Gauteng’s most frenetic areas. With this kept as the driving intention, respect is still paid to the expansive panoramas over the dam to the south of the house.

The house is entered through a walkway edging around the lowered courtyard rising to a timber-wrapped deck and pergola structure preluding the timber entrance alcove. The interior of the house is defined by a long, continuous communal space, with the functions of kitchen, lounge, dining area and reading nook all melting into one space. Terminating in the entrance to the main bedroom, which itself enjoys an intimate view of the courtyard to the north, as well as the vistas to the south. This continuity of space is immersed with natural light, flooding through clerestory windows to the north, aided by the sliding doors revealing expansive panoramas to the south.

The principles applied to the wrapped massing of the design are carried through to the materiality of the interior, with much of the space being clad in plywood, exuding a visual warmth in a way only timber can.

The communal spaces of the house appear to float above the far more stereotomic private areas on the natural ground level. These spaces house the TV lounge, Guest Bedroom, as well as the ancillary services the house requires.

House van Dyk pays homage to privacy, without sacrificing its carefully considered interactions with the context it finds itself in.
[/av_textblock]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[/av_one_fifth][/av_section]

SHARE THIS POST
// RELATED CONTENT

Projects

Die Klubhuis

Projects

House Howell

Projects

Spine Wall House

Projects

Two Floating Boxes

Projects

House on a Hill #3

Projects

House Van Der Westhuizen

Projects

Lucky Bread - Mall of Africa

Projects

I˚Cat Environmental Solutions

Projects

Welcome Centre

Projects

Medical Centre Die Wilgers

Projects

AFRICA DRAWN : one hundred cities published by_DOM Publishers_ Berlin

Projects

Wilde Sering

Projects

TriBeCa - Mall of Africa

Projects

STORTEMELK HYDROPOWER PROJECT

Projects

THE LAST GLASS HOUSE

Projects

HOUSE ROOKE

Projects

HOUSE NIEUWENHUYS

Projects

PATTERN STORE

Projects

BARN HOUSE

Projects

Department Environmental Affairs

Projects

EDUPLEX CENTRE

Projects

LINK HOUSE

Projects

HOUSE NEL

Projects

TUKS MINING STUDY CENTRE

// GET NEW POSTS VIA EMAIL
// ALL NEWS
// FEATURED NEWS
// FOLLOW

// GET IN TOUCH

// RENT OUR BOARDROOM

// VISIT OUR ONLINE STORE

// LOCATION

273 Tram street, 
Nieuw Muckleneuk,
Pta

// CONTACTS

// FOLLOW

Become a member

Membership is open to all registered professional architectural practitioners or those who are eligible for registration with the South African Council for the Architectural Profession (SACAP).

The benefits of membership are vast and valuable!

Have any questions?
// SEARCH

Search our Website

Array ( ) BREAK Array ( )
// SEARCH
Select the Specialities you wish to search